Destinationer Golf i Barcelona Golf och gourmet Golfresa

Golf & vin i Barcelona

Golfresa kryddad med vin till Barcelona

Jag brukar be om en plats i gången när jag flyger men nu är jag glad för  fönsterplatsen. Planet gör en stor sväng över Barcelona stad, så att jag ser de alla de landmärkena som jag längtat efter!

Barcelona är en pulserade metropol en  kokittel av olika nationaliteteter med impulser från när och fjärran. Från inflygningen kan slag se Colombos statyn som pekar vid början av La Rambla,  Gaudis mästerverk  Sagrada Familia som ännu är ett pågående byggprojekt, vi flyger det hamnkvarteren med alla härliga restauranger, på håll syns Montjuic berget varifrån man har en fantastisk vy.

Härlig Tapas restaurang i Sitges
Härlig Tapas restaurang i Sitges

När golfbag och väskan anlänt är första stoppen en dryg halvtimme söder ut från flygplatsen, till den mysiga orten Sitges.  Det är den närmaste badorten strax söder om Barcelona. Sitges har blivit betydligt mer tillgänglig sedan man gjort en tunnel genom berget. Orten är känd för sin fina strand och längs med strandpromenaden finns härliga resturanger. Jag har blivit tipsad om en familjär tapas resturang, Restaurant Pic Nic  http://www.restaurantpicnic.com Läget är helt oslagbart på strandpromenaden, Passeig Marítim esplanade. Här ska man testa tapas! Rätt efter rätt kommer in med underbara små specialiteter, vissa känner jag igen andra är trevliga nyheter. Halva nöjet med tapas är ett det är att det är ett så socialt sätt att äta. ”Pica Pica” som de säger i Spanien.

Golf på Terramar
Golf på Terramar

På dagens program står först golf i på Club de Golf Terramar som ligger bara ett stenkast från centrum i Sitges.  Efter gårdagens tapas middag känns det helt rätt att ta golfklubborna på ryggen och jobba av lite kalorier. Banan är från 1927 och ligger mycket fint vid havet. Det är en bra bana att börja med om man är lite ringrostig. Här finns breda generösa fairways det är enkelt att hitta sneda bollar i ruffen. Rätt grunda bunkrar som funkar att ta sig ur utan större probelm. Det är en trevlig och rättvis semesterbana som lämnar en på gott humör. Inte blir det sämre av det 19 hålet med en god lunch i solen på terrassen.

Katalonien är ledande producent av kvalitetsviner i Spanien och en av de viktigaste inom Europa. Vin har producerats här i Penedés  regionen sedan urminnes tider.  Här finns ett hundratal vingårdar, kanske de mest kända vinproducenterna är Torres, René Barbier och kännetecknande för regionen är det mousserande vinet Cava med Codorniu och Freixenet.

Vinmuseum i Vilafranca del Penedes

En mycket bra utgångspunkt för att utforska vin i katalonien är i Vilafranca del Penedes.  Här finns ett mycket bra vinmuseum, (www.vinseum.cat ) där man kan i sin egen takt gå runt och förkovra sig i vinets historia. Det  är mycket pedagogiskt upplagt med filmer, ljud och bilder. Man kan ta en paus emellanåt med ett glas vin i baren. Här finns även möjlighet för vinprovning. Ett tips är även ett spännande provsmakningspaket vinmuseet har tagit fram med lokala resturanger och vinkällare. Då får man en middag tillsammans med vinerna. Vilafranca del Penedes är även känd för sina mänskliga pyramider, har man tur kan man få se när de tränar på torget. Det är en imponerade syn att se hur pyramiden av människor växer upp och på toppen klättrar ett litet barn upp!

vin2

Efter genomgången på museet och lite testning av viner  känner jag mig redo för en vingård. Färden går mot en liten vingård, Jean Leon.  (www.jeanleon.com  )

Jean Leon emigrerade i sin ungdom till USA där han arbetade vid Frank Sinatras restaurang, senare startade La Scala i Hollywood med James Dean.  Han flyttade tillbaka till Spanien på 60 talet började producera vin. Unikt med Jean leons vingård är att vinerna, Single Vineyard Wine Certification, där ett visst område med druvor används för de olika vinerna. Här på vingården kan man gå runt och se, smaka på druvorna, gå in i vinkällaren där vinet lagras och självklart testa vinet!

Ett vin smakar så annorlunda när någon berättar om det, och man tar sig tid att verkligen se, lukta och smaka tillsammans med någon som berättar bakgrunden och vilka smaker man ska leta efter.

Elprat2

Checkar in sent vid Double Tree by Hilton La Mola som ligger vid Real Club El Prat banan. Hotellet är  nybyggt och bekvämt som smälter in harmoniskt i den landskapet. Golfbanan går precis intill hotellet.

Efter en god frukost är jag redo med spänd förväntan att spela banan. Golfbil väntar utanför hotellet för en kort färd till klubbhuset.  Här ser jag en grupp juniorer, alla klädda i samma kläder. De drillas på rangen, de förklara stolt i shopen att klubben tagit fram ett antal topspelar som syns på touren så träningarna är populära. Det här är en klubb som länge varit stängd för gäster. Det är en stark medlemsklubb med tradition. Här i Spanien är det lite annorlunda än hemma, att vara medlem i en golfklubb är mer en socialklubb där men hänger hela helgen, hela familjen. Barnen har sina vänner och aktiviteter, vuxna spelar golf. Man äter lunch, och kanske dröjer sig kvar till middagen. Här tror jag vi har en del att lära i Sverige, påminner mig om att ta upp det här med min klubb därhemma, vilken grej!

Elprat

Här på El prat finns 45 hål designade Greg Norman. Det är en riktig mästerskapsbana rakt igenom! Mycket utmanande, stort antal bunkrar som jag till slut tappade räkning på, de är mycket strategiskt placerade både på fairway och intill greenerna. Man spelar med storslagan vyer och allt ie en fantastisk kondition. Det är en banan som kräver både långa slag och precison.  Min medspelare i bollen som spelar på den finska touren, 2 i hcp, gick runt med ett leende på läpparna hela rundan. Ja, det är en banan som man bara måstespela igen.

Codorniu_-_Museum_5

Sant Sadurní d’Anoia,  Cavans huvudstad
Bunkerbesöken på  El Prat glömmer jag snabbt bort när färden går mot Cavans huvudstad Sant Sadurní d’Anoia. Här ligger vinkällarna koncentrerat i den lilla orten det finns även ett bra informationscenter som utgångspunkt: The Centre of Interpretation cava. “FASSINA” http://www.turismesantsadurni.com/cic-fassina.php

Centret ger en introduktion till en Cavans värld man får lära sig om ursprunget, historian produktionsprocessen och druvsorter. Här i orten ligger Codorniu som ger en rundtur så man får en inblick i det hantverket som ligger bakom innan de välsmakande bubblorna hamnar i glaset. Efteråt kan man givetvis köpa med sig någon flaska.

Resan börjar närma sig slutet och hit måste jag bara tillbaka! Det finns ju närmare 153 stycke vingårdar kvar att upptäcka bara i Penedes!

Läs mer www.dopenedes.cat

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: