Destinationer golfweekend Linksgolf

Pegga upp i Baltikum

Ännu är Estland och Litauen relativt okända golfdestinationer. Har du inte testat än kommer du nog bli överraskad av klassen på boendet och riktigt häftiga golfbanor. Att det är lättillgängligt med direktflyg från Köpenhamn och Stockholm och att det är riktigt billigt med shopping och restaurangbesök gör inte saken sämre.

Ännu är Estland och Litauen relativt okända golfdestinationer. Har du inte testat än kommer du nog bli överraskad av klassen på boendet och riktigt häftiga golfbanor. Att det är lättillgängligt med direktflyg från Köpenhamn och Stockholm och att det är riktigt billigt med shopping och restaurangbesök gör inte saken sämre. Bland annat att äta en tre rätters middag för två personer på en medelklass restaurang kostar runt 300 kr, en öl runt 20 kr. I affär kostar bröd (500 gram) 9 kr, vatten 1.5 liter flaska 7 kr och ett lokalt öl (50 cl, flaska) runt 8 kr.

Litauen är den största och den sydligaste av de tre baltländerna, och ligger rakt österut från Skåne. Estland är det minsta, nordligaste och glesast befolkade landet i Baltikum. Landet omfattas av över 800 öar i Östersjön och Finska viken, och gränsar till Lettland och Ryssland. De båda baltländernas övriga gräns utgörs av kust.

Många väljer att resa till våra Balt grannar för att koppla av på ett spa eller njuta av pittoreska städer med trevliga restauranger i medeltida gränder. Längs kusten som vid klassiska badorten Pärnu finns dessutom vidsträckta sandstränder och ett brett utbud av restauranger och aktiviteter.

Med ett landskap skapat för golf

Det böljande landskapet som skapats av retirerande glaciärer har bildat kullar och små sjöar som är perfekt utformat att golfa på. De professionella bandesigners som skapat banorna har maximalt utnyttjat den naturliga typografin och skapat suveräna banor som naturligt smälter in i landskapet.

Golfbanan V Club som ligger vid Vilnius Grand Resort strax utanför Litauens huvudstad Vilnius anses vara en av de bästa banorna i Baltikum. Det är en häftig och modern bana som blandar både klassisk skotsk linksgolf med amerikansk design.  En riktigt rolig bana med omväxlande hål och härligt ondulerade greener i toppklass.

Ut mot kusten i ett idylliskt landskap omgivet av skog och rikt djurliv 12 km nordost om färjeläget i Klaipeda finns anrika National Resort. Den välskötta 18-hålsbanan är designad av David Krause som står bakom 12 av de 50 bästa golfbanorna i Tyskland. Han har här skapat en spännande, intressant golfbana som går igenom ett variationsrikt landskap inramad av floden Dane. Greenen på det 18: e hålet är utformad som Litauens karta, vilket har blivit National Golf Resorts kännetecken.


Pärnu Bay en extraordinär linksbana

I Estland hittar man Baltikums första linksbana; Pärnu Bay. Det är en extraordinär bana belägen i Tahkuranna, ett vackert naturområde en mil söder om kuststaden Pärnu. Banan går längs med en vidsträckt kustremsa, har breda fairways och rejäla sandområden med olika nivåer på greenerna. Det är en riktigt utmanade bana som har par 72, den kan spelas från 4500-6200 meter beroende på vilken tee man väljer. Banan är designad av Lassi Pekka Tilander och landskapsexperten Mick McShane, känd för sina arbeten på St Andrews Links Castle Course och Kingsbarns Golf Links.

Hur tar man sig hit?

Med direktflyg från Stockholm och Köpenhamn (från Göteborg krävs en mellanlandning) till Tallin eller Vilnius på en dryg timme gör att det till ett suveränt weekendresmål där man kan få in golf både ankomstdag och avresedagen. Väl på plats är avstånden korta från flygplats eller som i Kladepia färjeläge. Från Vilnius flygplats till V Club är det ca 25 minuter, till National Resort vid den Litauiska kusten är det runt 20 minuter från Palangasflygplats. Den härliga resorten man man även nå med färja från Karlshamn, sju dagar i veckan med avfärd på kvällen. Det ger dig tid till en middag i lugn och ro, en drink i baren och slutligen en god natts sömn i den bekväma hytten. National Golf Resort ligger knappt 20 minuters resa från färjeläget.  Pärnu som ligger i Estland når man med flyg till Tallin, från flygplatsen är det 150 km.

Mat

För alla som är intresserade av mat och av att prova nya spännande restauranger väntar ett outforskat mecka. Utöver traditionell inhemsk mat, som är väl värd att prova, finns i de trendiga städerna Tallin och Vilnius en uppsjö av restauranger med mat från världens alla hörn. Maten är generellt prisvärd, till och med på de dyrare och välbesökta restaurangerna.

Det traditionella köket är fylligt, hjärtlig och menad att hålla dig varm från insidan. Råvaror som dominerar är grönsaker som kan odlas i det rätt kalla klimatet som alla typer av rotfrukter, kött och mjölkprodukter. Mycket av råvarna kommer även från skogens med vilt, svampar och bär.

Några spännande traditionella rätter du inte får missa

Cepelinai (Zeppelins)

Cepelinai är stora dumplings gjorda av en blandning av rå och kokad potatiedeg som är fylld med fläsk.

Stektbröd (Kepta Duona)

Stekt bröd, eller kepta duona, är litauiskt mörkt rågbröd som ett gott tilltugg till en öl. Brödet är stekt i olja, kryddad med vitlök och salt och serveras med ostsås.

Rödbetersoppa (Burokėlių Sriuba)

Rödbetarsoppa är gjord med rödbetor, lök, morot och selleri blandat med fläsk.

Stekt Curd Cakes

Färskost ost är en viktig beståndsdel i det baltiska köket och användas för att göra många rätter. En favoriträtt är stekt ostkvarkkakor, som är ostkvarg blandad med lite mjöl, ägg och socker som är stekt i olja.

Testa på det Baltiska köket med en klassisk Potatispannkaka

Testa på att laga
Potatispannkaka

Potatis spelar verkligen en av huvudrollerna i det baltiska köket. Potatisen äts ofta hela veckan i många olika former. Potatispannkakor är en enkel rätt att göra, med riven potatis, lök och ägg som blandas och stekt i olja. De serveras med dill och gräddfil. En variant är att göra en Potatispannkaka i ugnen som blir en härlig rätt att samlas runt.

Portioner: 4
Tid: 35 minuter

6 råa potatisar
3 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
7 dl mjölk
5 ägg
smör eller olja till formen
Till servering:
Lingonsylt eller andra favorittillbehör t ex hackad rödlök, tomater, kapris, oliver eller fetaost.

1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Skala och riv potatisen grovt.
3. Vispa samman en pannkakssmet av mjöl, salt, mjölk och ägg och blanda ner potatisen i den.
4. Häll i en välsmord långpanna (modell vanlig stor ugn, alltså ungefär 35×40 cm) och grädda i mitten av ugnen ca 25 minuter, tills pannkakan stannat och fått fin färg.
Servera med valfritt tillbehör.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: